Стань одним з нас!
 

Anonymous

Джон Босток та ін. Аквакультура: глобальний статус і напрями розвитку (2019) [pdf] Мова: українська
Опис:У 2007 році 43% морепродуктів (риба, ракоподібні та молюски, не беручи до уваги ссавців, рептилій та водні рослини) було отримано завдяки аквакультурі; очікується, що це значення буде зростати, щоб і надалі повною мірою задовольняти потреби людства в майбутньому. На відміну від поширеної думки, чільне місце в аквакультурі посідає вирощування молюсків і травоїдних та планктоноїдних прісноводних риб, які найбільше, якщо не повністю, використовують природний потенціал водойм. Раптове підвищення інтересу до хижаків, таких як лосось, креветки та сом, було спричинене глобалізацією торгівельних зв’язків і сприятливою економічною політикою проведення інтенсифікації рибних господарств. Більшість підприємств у галузі аквакультури використовують дешеві або ж зовсім безкоштовні ресурси, тож критичним є питання – наскільки доступним буде такий спосіб господарювання у майбутньому та як це вплине на продуктивність підприємств. Якщо це стане важкодоступним, то виникне боротьба за найкращі природні ресурси, що зумовить або обмеження багатьох держав забезпеченням продуктами власного населення, або кінцеву їх відмову від розвитку галузі аквакультури з метою зосередження на тих видах діяльності, які приноситимуть більше коштів. Подальші ж складнощі пов’язані з непевністю впливу кліматичних змін, майбутніх умов рибальства (конкуренції та пропозицій нових ідей харчової продукції), практичними обмеженнями у плані масштабів використання ресурсів та економічних програм удосконалення діяльності, а також із уведенням нових технологій в області біоінженерії.
Підсумовуючи це, можна зробити висновок, що майбутні перспективи включають у себе освоєння нових місць лову та подальшу інтенсифікацію для отримання більших доходів, які, в свою чергу, забезпечать виготовлення більш сталої та прибуткової продукції. Станом на сьогодні, маємо стійкий рух до підвищення інтенсифікації підприємств із ключовою умовою монокультурного вирощування, і він залишатиметься головним засобом для задоволення потреб людства, принаймні у найближчому майбутньому. Ключовими проблемами є залежність від зовнішнього джерела харчування (включно із рибою), води та енергії. Нові винаходи запроваджуватимуть нову продукцію та зумовлюватимуть появу політики підтримки відмови від традиційних способів видобутку необхідних ресурсів та вдосконалення нових; це, у свою чергу, може спричинити як розвиток нових шляхів добування людством необхідних матеріалів, так і повернення до вже існуючих.
Автори: Джон Босток, Брендан МакЕндрю, Рендольф Річардс, Кім Джонсі, Тревор Телфер, Кай Лорензен, Девід Літл, Ліндсей Росс, Ніл Гендісайд, Ієн Ґатвард і Річард Корнер
Переклад Ольги Макарової
Місце видання: Hurtom.com
Видавництво: Самвидав
Формат: pdf
Кількість сторінок: 35
Офіційний сайт: https://royalsocietypublishing.org/doi/full/10.1098/rstb.2010.0170
Джерело: The Royal Society Publishing
Особиста оцінка: 10 - без сумнівів рекомендую всім
Показати повідомлення:    

Поточний час: 03-Тра 08:18

Часовий пояс: UTC + 3


Ви не можете створювати нові теми на форумі
Ви не можете відповідати в темах на форумі
Ви не можете редагувати свої повідомлення на форумі
Ви не можете видаляти свої повідомлення на форумі
Ви не можете голосувати в опитуваннях на форумі
Ви не можете прикріплювати файли
Ви не можете завантажувати файли