Брайченко Олена та ін. Україна. Їжа та історія (2021) [pdf]
Мова: українська Опис:Книжка розповідає про українську кухню як культурне надбання і частину нематеріальної спадщини України. Розкриває потенціал кулінарної дипломатії та вчить готувати страви, які закохують в Україну. Українські страви стають дедалі відомішими у світі, їх готують у престижних ресторанах і на домашніх кухнях. Стрімкий розвиток ресторанної справи та виробництва фермерських продуктів в Україні привернув увагу закордонних гастротуристів й інвесторів. Попри це окремі популярні у світі страви досі не асоціюються з «українською кухнею» як кулінарною традицією чи брендом. Працюючи над цією книжкою, ми прагнули створити видання, яке презентувало б сучасну українську кухню, але водночас розповідало б про харчові практики і регіональні смакові особливості. У сучасному глобалізованому світі кухня часто стає першою «точкою дотику» до культури країни, її історії, традицій, трибу життя. Їжа об’єднує людей і створює контекст для розмови, що важливо не лише у дружньому чи родинному колі, а й у дипломатичній сфері. Вигляд страв, посуд, атмосфера, декорування столу — усе це є частиною досвіду, який гості отримують під час трапези. Саме тому Український інститут обрав «кулінарну дипломатію» одним із напрямів своєї роботи. Для нас важливий не лише практичний аспект приготування страв, а передовсім історія їхньої появи. Ми розповідаємо історії продуктів, технологій та середовища, у якому формувалися страви, що їх ми вважаємо українськими. Через кухню ми хочемо розповісти про побут, географію, природу, звички, світогляд і традиції України, міграцію та історію співжиття на нашій території різних народів і культур. Кухня та їжа давно стали частиною культурологічних студій, і цей напрям досліджень активно розвивається і в Україні. Тому ми залучили до проєкту провідних дослідників цієї теми з різних куточків України. Ми вдячні проєкту їzhakultura, а також усім авторам та шеф-кухарям, які працювали над виданням. Рецепти, представлені в ньому, спеціально створені шеф-кухарями проєкту, щоб зробити страви доступними для приготування в різних куточках світу, а їхній смак, вигляд і структура відповідали найкращим сучасним технікам кулінарного мистецтва. Видання стане у пригоді всім, хто цікавиться кухнею України і хоче розповісти про неї іншим. Запрошуємо вас відчути смаки України та насолодитися їхнім багатством і розмаїттям. Володимир Шейко, генеральний директор Українського інституту Тетяна Філевська, креативна директорка Українського інституту З історії української кухні Традиції гостинності в Україні Кухня сезонів Солодке Обрядові страви Кулінарна дипломатія Список літературиАвтор: Брайченко Олена та ін. Місце видання: Київ Видавництво: ФОП Брайченко О.Ю. Формат: pdf Кількість сторінок: 286 с. Офіційний сайт: https://yizhakultura.com/product/12-024 Особиста оцінка: 10 - без сумнівів рекомендую всім
|