У книзі подана характеристика етилового спирту, що виробляється спиртовими заводами України, способи виділення його з бражки та очистки від супровідних домішок за допомогою ректифікації. Розглянуто також основи процесу ректифікації, технологія і обладнання брагоректифікаційних відділень спиртових заводів при одержанні харчового, технічного та зневодженого (абсолютованого) спитру.
Книга розрахована на інженерно-технічних працівників спиртової промисловості, студентів середніх та вищих учбових закладів, які спеціалізуються з технології виробництва спирту.Зміст
Склад дозрілої бражки, види спирту…4
Теоретичні основи процесів перегонки та ректифікації…11
Контактні пристрої ректифікаційних колон…20
Основні параметри роботи ректифікаційних колон…24
Одержання спирту-сирцю…36
Одержання ректифікованого спирту…43
Леткі домішки, супровідні спирту, їх класифікація…43
Принципові схеми й основні типи брагоректифікаційних
установок…49
Робота брагоректифікаційних установок…65
Виділення сивушного масла…97
Одержання технічного спирту…104
Одержання абсолютного спирту…106
Побічні продукти ректифікації та їх
утилізація…111
Вихід ректифікованого спирту і втрати спирту на
ректифікаційних установках…114
Продуктивність брагоректифікаційних
установок…116
Умови безпечної експлуатації ректифікаційних
установок…117
Коротко про авторів…120